Als je in muziekwinkels naar het aanbod van kabels kijkt, zie je vaak grote prijsverschillen. Omdat je je geld maar één keer kunt uitgeven, is het aantrekkelijk om te denken dat zo’n kabel niet uitmaakt. Het is immers veel leuker om je geld te besteden aan een nieuwe computer, microfoon of speakers. Maar het kabelverhaal is hardnekkig. Wat is er nu eigenlijk van waar?

Check het onderstaande filmpje eens om een idee te krijgen van de klankverschillen tussen kabels. Gedemonstreerd wordt de Varicap-kabel van Undertone Audio, deze kun je door middel van een meerstandenschakelaar verschillende  klankkwaliteiten geven.

 

 

Zoals je hoort zijn de gevolgen voor het gitaargeluid groot. Nu is een goed gitaargeluid nogal subjectief. Wat de één mooi vindt, kan de ander juist verafschuwen. Maar het filmpje illustreert wel mooi aan wat voor klankverschillen je moet denken bij kabels. Een belangrijke factor daarbij is 'capaciteit'. Wat is capaciteit precies?

Capaciteit wordt aangegeven in picoFarad (pF). Als een kabel een hoge capaciteit heeft, springen de elektronen lastiger over van het ene koperatoom naar het andere. Het gevolg? Hoogverlies. In de laagste stand heeft de Varicap-kabel een capaciteit van 180 pF, in de hoogste 1.780 pF.  Een gitaarkabel van 3 meter heeft gemiddeld een capaciteit van zo'n 300 pF. Waarschijnlijk is er dus een heel legioen gitaristen dat hun gitaar nog nooit in volle kwaliteit heeft gehoord!

 

Hoe zit het met andere kabels?

Hoewel het klankverschil bij gitaarkabels wel erg groot is, zijn in feite alle kabels die fragiele stroompjes transporteren gevoelig voor capaciteit. In de studio zijn het voornamelijk microfoonkabels en speakerkabels (van passieve speakers). Kortere kabels zijn in het voordeel, de elektronen hoeven dan immers minder over te springen. Ook het gebruikte metaal is een belangrijke factor. Standaard wordt koper gebruikt, maar er zijn ook fabrikanten die zilver, goud of Oxygen Free Copper (OFC) toepassen. Kabels die lijnsignalen transporteren (bijvoorbeeld van keyboard naar interface of van interface naar actieve speakers) zijn een stuk minder gevoelig, het signaal is immers veel robuuster dan dat van gitaar of microfoon.

 

Voor wie?

Voor wie net begint, is het waarschijnlijk beter om eerst in goede microfoons, speakers en akoestiek te investeren. Wie dat al heeft kan met goede microfoonkabels een laatste kwaliteitsslag maken. De betere doorgifte van het signaal zal zich vertalen in een transparanter geluid met meer diepte. Merken met een goede reputatie zijn: Mogami, Monster Cable, Evidence Cable en Zaolla

 

 

www.undertoneaudio.com

Heeft muziekproductie.com.com aandelen in Undertone Audio? Nee hoor. Wel luisteren we graag naar de producties van producer/eigenaar Eric Valentine.