'Muziekproductie' bestaat 5 jaar en dat moet gevierd worden!🎂 En wel met een compleet herziene 4e editie met bijna 50 extra pagina's. Niet alleen heeft het boek een mooi nieuw uiterlijk gekregen, ook is er een kleine scheepslading aan nieuwe content. Zoals:

* naast Logic en Pro Tools, nu ook uitleg aan de hand van Ableton Live
* een nieuw hoofdstuk 'Vervorming'
* akoestiek van een eigen ruimte optimaliseren door middel van software
* welke betaalbare nieuwe microfoons zijn een goed alternatief voor de dure klassiekers?
* multibandcompressie en dynamische EQ: het naadje van de kous
* alle hoofdstukken aangevuld met tips & tricks
* voor elke taak een geactualiseerde Top 3 met de beste plugins, en goede gratis alternatieven

Klik hier voor een compleet overzicht van de inhoud. Veel plezier met lezen!
Hans Weekhout

Ben je aan het opnemen en gaan de rode clipindicators aan, dan weet je dat je kostbare transiënten (attacks) kwijtraakt.

Digitale informatie die aan de bovenkant verloren gaat, krijg je nooit meer terug. Overloads in de computer zijn daarom 'verboden'.

Nu is vervorming bij opname gemakkelijk te voorkomen: namelijk door het gainknopje op je audio-interface zover terug te draaien tot de meters niet meer rood uitslaan. In de mix ligt het wat ingewikkelder, het signaal passeert immers meerdere stations voordat het in de mixbus terechtkomt.

Hoe voorkom je vervorming, waar moet je op letten en wat is 'gain-staging' eigenlijk?

Wie heeft er in z'n thuisstudio géén oude stompbox liggen? Of een veergalm, een tape-echo of een synthesizer met audio-ingang? Vaak hebben dit soort apparaten een unieke klank en kunnen ze onverwacht smoelwerk geven aan een productie. Maar hoe laat je ze praten met je DAW?

In dit artikel lees je hoe je de aansluitingen maakt en wat er verder bij komt kijken.

Hoe kies je speakers, hoe moet je ze plaatsen, en kun je ook een goede mix maken op koptelefoons?

Al heb je nog zulke dure speakers, in een onbehandelde ruimte zal het geluid alsnog slecht zijn. Hoe zit dat precies met  akoestiek, en hoe kun je je eigen ruimte verbeteren?

Bij een zangsessie is het van belang dat degene die opneemt alles in het werk stelt om het steeds veranderende geluid van de vocalist én de mix van de muziek aan te passen. Dat kan het verschil maken tussen een take die okay is en eentje die briljant is. In dit artikel lees je wat daar allemaal bij komt kijken.

In dit artikel kijken we naar gain en compressie bij het opnemen van zang. Hoe hard moet je opnemen? Mag je gelijk EQ en compressie toepassen? En hoe zit het met galm op de koptelefoon?

In vergelijking met drums is het opnemen van zang gemakkelijk, je gebruikt immers maar een microfoon. Waar of niet waar? Als je puur kijkt naar het aantal sporen en de hoeveelheid randapparatuur is die stelling misschien waar, maar daar houdt het ook wel op. De leadvocal is het belangrijkste instrument om het liedje te communiceren. Daarom stel je alles in het werk om deze zo goed mogelijk op te nemen. En daar komt nog aardig wat bij kijken! Hierbij 5 tips.

 

Er komt heel wat bij kijken om een mix op poten te krijgen. Niet alleen zijn de processen ingewikkeld (denk aan compressie), maar ook brengt het hanteren van een groot project de nodige uitdagingen met zich mee. Na urenlang gemixt te hebben, verlies je overzicht. En probeer dan nog maar 's je werk objectief te beoordelen. Wellicht kan de volgende checklist je behoeden voor het maken van de beruchtste mixfouten.

Perfectie in popmuziek is saai, het zijn de gebreken die identiteit geven. Of je nu klassieke EQ’s, tapemachines, oude typen galm, buizencompressors, en buizenmicrofoons neemt; voor bijna elk belangrijk studioapparaat wordt oude apparatuur nog steeds als superieur ervaren. Da’s gezien de stand van de techniek en alle moderne ontwikkelingen, op z’n minst opmerkelijk te noemen. Wat is nu eigenlijk de reden dat er in de studio nog zoveel gebruik wordt gemaakt van die ruizende, vervormende, en niet lineaire bakken?

Door compressie en limiting is popmuziek door de jaren heen steeds harder geworden. De race voor het hoogste volume, oftewel 'Loudness War', is nu alweer een jaar of 25 aan de gang. Hoe is het zo gekomen, en wat is de huidige stand van zaken? Wat moet je doen om je muziek goed te laten klinken op de radio?

Als je in muziekwinkels naar het aanbod van kabels kijkt, zie je vaak grote verschillen in prijs. Omdat je je geld maar één keer kunt uitgeven, is het wellicht aantrekkelijk om te denken dat zo’n kabel niet uitmaakt. Het is natuurlijk ook veel leuker om je geld te besteden aan een computer, microfoon of speaker. Maar het kabelverhaal is hardnekkig. Wat is er nu eigenlijk van waar?

Bij multibandcompressie wordt het signaal in meerdere frequentiebanden gesplitst, en kan elke band apart worden behandeld met een compressor. Is het goed instellen van een normale compressor al lastig, zo is een multibandcompressor nog een tandje ingewikkelder. Met vier of zes verschillende compressors in een apparaat raak je immers gemakkelijk het overzicht kwijt.

Hierbij een toepassing waarbij snel duidelijk wordt hoe je een multibandcompressor precies moet instellen.

Met conventionele EQ worden bepaalde frequenties vertraagd weergegeven ten opzichte van andere frequenties. De vertraging wordt groter bij extremere instellingen. Dat kan met name in de attack van een instrument nadelige gevolgen hebben; de aanslagfase bevat immers extra veel harmonischen. Als deze na elkaar worden 'afgevuurd' in plaats van tegelijk, ontstaat er 'smearing'.

Nu heeft elke conventionele EQ in meer- of mindere mate last van smearing. Sterker nog, de 'kleur' van de EQ en de mate waarin we haar mooi vinden klinken wordt er mede door bepaald. Mocht je willen kleuren zonder dit soort bijwerkingen, dan is linearphase-EQ wellicht een mooie oplossing.